Get Adobe Flash player

Вперше мацу на Песах в Ізраїлі пектимуть з чернігівської пшениці

В Чернігівській області збирають кошерну пшеницю, з якої в Ізраїлі спечуть мацу. На жнива приїхав  власник млина, на якому молотитимуть зерно, та представники різних груп вірян.

Комбайнер Ігор Ткаченко готує техніку до кошерних жнив . Процес підготовки контролює делегація з Ізраїлю.

Це – сільгосппідприємство в Ясенівці  Городнянського району. В селі живе 100 людей, на декілька днів поряд з ними оселилися власник млина з ізраїльського міста Хадера та  представники різних груп вірян. Поки вся пшениця, з якої пектимуть мацу на Песах, не буде зібрана.

Це все щоб вода не потрапила на чисте зібране зерно.

В бункері, в який зсипатимуть зібрану пшеницю, має бути чисто і сухо – аби зерно не втратило кошерності.  Делегація перевіряє механізм,  який передає зерно на сепаратор для очищення.

Це підприємство ізраїльтяни обрали через органічне виробництво – тут не застосовують гербіцидів та засобів хімзахисту рослин.

Прізвище дідуся мірошника з Ізраілю — Нововольський. Він з українським корінням. У  полі на Чернігівщині Асаф Нов куштує зернину, з якої на своєму млині планує спекти мацу.

Зараз на цьому полі мають зібрати 44 тони спельти  — органічної пшениці. Це 9 таких причепів. Потім її з Одеси морем відправлять в ізраїльське місто Хайфа. Вже в Ізраїлі зерно змолотять на борошно, з якого потім  спечуть мацу.

Передачі


Погода



Курси валют