Get Adobe Flash player

На Чернігівщині вироблятимуть більше картопляного крохмалю (відео)

 

В Україні перевиробництво картоплі. Власні потреби повністю задоволені. Куди ж дівати решту? На закордонних ринках нашу сиру картоплю не чекають. А от в продуктах переробки зацікавлені. У 15-му році Україна вперше почала експортувати до ЄС картопляний крохмаль. Безмитну квоту використала менш ніж на 1%. Чернігівщина має славу картопляного краю, тож тут і вирішили скористатися незайнятою нішею і розширити виробництво крохмалю та крохмалепродуктів.

 

Офіційно картоплі в Україні виробляється понад 20 мільйонів тонн. Плюс те, що вирощує у себе на городах населення — підрахунками статистики не охоплене. У нас надзвичайне перевиробництво, каже голова Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова. А тому майже щороку фермери стикаються з проблемою ринків збуту.

Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі України: «У нас є обмеження на експорт картоплі в Європу через низку хвороб. З огляду на те, що в нас немає доступу на європейський ринок і немає на сьогодні виходу на постСНГшні простори, ми опинилися в ситуації, коли змушені розвивати переробку. На Чернігівщині було запущено завод із переробки картоплі на картоплю фрі, у нас є кілька чіпсових заводів в Україні».

 

Чернігівське СТОВ «Десна» вирощує картоплю на насіння, на продаж у супермаркетах, немалий відсоток здають на переробку на крохмаль. Сировини для крохмалевиробництва більше, ніж можуть переробити в регіоні, а тому картопля пропадає.

Валерій Шевчик, генеральний директор СТОВ «Десна»: «Немалий відсоток картоплі все ж таки здаємо на переробку на крохмальний завод. На жаль, сьогодні в Україні дуже малий відсоток переробки картоплі. Ця картопля просто пропадає, короче кажучи. Картоплю можна просто без доробки вирощувати і одразу з поля везти на крохмальний завод. Це значно зменшує її собівартість. Прибутки можна мати і тільки з вирощування картоплі на крохмаль. Єдине, що треба правильно підібрати сорти».

 

Чернігівщина, як картопляна область, напрям переробки освоювати вже почала. У 15-му році на Менщині відкрилося  перше і поки єдине в Україні підприємство з виробництва соломки «фрі» корпорації «Інтерагросистема». Продукцію закуповує Америка та Швейцарія.

 

Ще одне переробне підприємство є і у Чернігові – крозхмалевий завод компанії «ВИМАЛ». Виробництво вирішили значно розшити. Наприкінці листопада минулого року заклали капсулу під будівництво. Майже рік потому – великий крохмалевий завод майже добудований. Він матиме потужність переробки 1440 тонн картоплі на добу, це буде найбільше в Україні підприємство по виготовленню крохмалепродуктів. Розпочати роботу на підприємстві планують із наступного року.

 

Виробництво крохмалю має значні перспективи. У 2015-му році в рамках угоди з ЄС Україна вперше почала експортувати крохмаль на європейський ринок. Безмитні квоти на поставку цього виду продукції до ЄС не вичерпані, кажуть в Асоціації виробників картоплі.

 

Ще один напрямок роботи, який згодом збираються освоїти переробники Чернігівщини – робота з відходами виробництва. Для цього потрібно побудувати ще один завод і запустити виробництво сухого рослинного протеїну, картопляних волокон та рідких органічних добрив.