Get Adobe Flash player

Скільки за молоко?.. (відео)

Ціна на молоко, яке переробники купують у населення, — 4 гривні 50 копійок за літр, сільгосппідприємствам платять почасти в два рази більше. Найдешевше молоко в магазині (за 900 грамів) — 15,65. Така ситуація обурює селян, які в особистому господарстві тримають корів. Скільки коштує молоко як сировина для переробки, залежить від його якості та об’єму, пояснюють фахівці. А у ціну продукції з заводу закладено багато чинників.

 

Вісім-десять гривень за літр, тринадцять-чотирнадцять за півтора – ціна на молоко на ринках Чернігова. Найнижча ціна у магазині – близько шістнадцяти гривень за 900 грамів. Ті, хто реалізує продукцію від власних корів, обурюються такою, на їхній погляд, несправедливістю, адже у населення молоко скуповують по 4,50. А тримати корів, кажуть селяни, – справа недешева.

 

У деяких селах молокоприймальних пунктів взагалі немає, може б і здавали, замість возити на базар, дорога теж недешева, кажуть власники корів. Та більшість все ж продає на ринку.

 

На Чернігівщині дев’ять молокопереробних підприємств, продукцію вони закуповують у двох видів постачальників: сільгосппідприємства і господарства населення. На ціну, пояснюють фахівці, впливає об’єм та якість. В Україні молоко поділяється на другий, перший, вищий ґатунок та екстра. Тільки останній відповідає європейським нормам. Досягти його можна за рахунок будівництва доїльних залів, переобладнання молокопроводів, також потрібно слідкувати за здоров’ям тварин і поліпшувати його стан. І саме так сільгосппідприємствами Чернігівщини виробляється близько 60% молока. З якістю продукції домогосподарств складніше. Олег Крапивний, заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації: «Якщо тварина здорова, то молоко якісне. Є проблема, як забрати це якісне молоко. Тут є питання і по підготовці до доїння, і по тому, як доїться, і по тому, як охолоджується. Охолодити до 4 градусів, протягом 1,5-2 годин, молоко має так звану бактерицидну фазу, до двох годин там не розвиваються ніякі патогенні мікроорганізми».

 

Якщо всі умови витримано, то не екстра, проте вищий ґатунок можна отримати і у звичайному господарстві. Та 93% власників корів тримають по одній-дві тварини, тому не мають спеціального холодильного обладнання. Олег Крапивний: «Є побутові ці холодильники, які не забезпечують отримання +4 градуси одразу, десь воно, може, у погребі тримається, не витримуються ці дві години, потім приноситься на молокоприймальний пункт, в якому теж може не бути холодильника, якість ще понижується».

 

І виходить молоко другого ґатунку, і ціна на нього, відповідно, низька. А екстра-ґатунок коштує понад 9 гривень. Варіант для малих господарств – об’єднуватися в кооперативи і разом купувати необхідне обладнання: якість молока зросте, ціна підвищиться. Що ж до дорожнечі на заводську продукцію, то сировина складає лише 60% від вартості, 30% — обладнання, упаковка та газ, є витрати на зарплату та інші.