Get Adobe Flash player

Обов’язковим стане дотримання принципів ХАССП (відео)

ХАССП – це система аналізів небезпечних чинників і контролю у критичних точках. А для харчовиків, що працюють з продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження, ця норма набирає чинності вже з 20 вересня цього року. Для того, щоб допомогти виробникам області розібратися в особливостях міжнародної системи контролю, в Чернігові провели семінар  «Нове харчове законодавство. Офіційний контроль операторів ринку».

 

Угода про асоціацію з ЄС дає можливість українським виробникам стати частиною європейської бізнес-спільноти. Обов’язковим для харчової промисловості в такому разі є запровадження системи аналізів небезпечних чинників і контролю у критичних точках — НАССР (ХАССП). В області на багатьох підприємствах вже запроваджена ця система. Чернігівський хлібокомбінат наприкінці минулого року отримав сертифікати на системи управління якістю та безпечністю ISO та НАССР. Ольга Заїка, директор ТОВ «Чернігівський хлібокомбінат»: «Для того, щоб їх отримати, треба було скласти багато документів, треба було завести багато нового обладнання – для обробки, для гігієни. Тобто це великий повинен бути додатковий вклад фінансовий, щоб виконати всі ці вимоги».

 

Допомогти виробникам розібратися у нових вимогах і, відповідно, наблизитися до європейського ринку — такою була мета проведення семінару «Нове харчове законодавство. Офіційний контроль операторів ринку». З чернігівськими харчовиками спілкувалися фахівці Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та центру стандартизації, метрології та сертифікації. Олег Крапивний, в. о. директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації: «І практики, і теоретики, хтось для себе побачить, як робиться в інших підприємствах, почує, як буде проходити контроль державних органів за всім цим процесом».

 

Почути роз’яснення щодо нового законодавства корисно і тим, хто вже працює із системою НАССР. Ольга Заїка каже, той же вхідний контроль якості сировини на хлібокомбінаті проводився і раніше, але тепер там багато змін. Ольга Заїка: «Навіть торгівельні мережі сьогодні до нас виходять з тими вимогами, що в нас повинен бути цей сертифікат, і  вони потім мають право приїхати до нас з перевіркою, побачити, як ми виконуємо саме ці законодавчі норми». Олег Крапивний: «Сам підприємець уже буде зацікавлений також, буде шукати ті критичні точки, які можуть повпливати на якість харчового продукту».

 

Дотримання принципів НАССР стане обов’язковим для українських виробників, що працюють з продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження, вже з 20 вересня цього року. Для всіх інших – з 2019 року.