Get Adobe Flash player

Загрозу продовольчій безпеці можуть становити неякісні сорти сільгоспкультур (відео)

Для того, щоб вони не потрапили на український ринок, проводяться відповідні експертизи. Після кількох років досліджень можна визначити, чи буде певний сорт рекомендовано до використання в Україні. Якщо висновок позитивний, його вносять до державного реєстру. Одна із сортодослідних станцій, на якій проводяться такі дослідження, знаходиться у Чернігівському районі.

 

Більше ста вісімдесяти сортів пшениці та майже сорок картоплі – саме на цих полях і закладається продовольча безпека держави. Фахівці Чернігівської філії Інституту експертизи рослин проводять випробування якості і всіх властивостей сільськогосподарських культур, які з’являються на території України. На сортодослідній станції працює двадцять одна людина. І саме колективу директор В’ячеслав Швед завдячує тим, що установа зберіглася. В’ячеслав Швед, директор Чернігівської філії Інституту експертизи сортів рослин: «Їх не так багато, із 124-х працює повноцінно 11, досліди проводять на 25-30 станціях. Але наша станція знаходиться в повному циклі проведення сортодослідів».

 

Знаходяться дослідні поля в Халявині Чернігівського району. Назви сортів закодовано, експерти не знають їх походження, тож корупційна складова відсутня. Особисто переконатися у цьому змогли сільгоспвиробники, які ознайомлювалися з роботою дослідної установи в рамках районного семінару. Дослідження кожного сорту відбувається три роки. Після цього робиться висновок, чи можна його вирощувати на території України. В’ячеслав Швед: «Якщо сорт за певних позицій визнається таким, який не може бути для поширення, а це не тільки по нашій станції, це по всій Україні, робиться висновок комісії і цей сорт знімається, аби не вводиться в реєстр. Його не рекомендують до використання, і на території України він сіяться не буде».

 

Якщо висновок комісії позитивний, сорт вносять до державного реєстру. Виробник може скористатися цією інформацією, щоб, за словами В’ячеслава Шведа, не купувати кота в мішку і зменшити непотрібні витрати. Дослідження відбуваються не лише в польових умовах — для перевірки смакових якостей картоплю готують, із зернових випікають хліб та виготовляють макаронні вироби. Вирощені культури після збирання не розмножуються за межами станції – їх знеособлюють, тобто змішують, і утилізують.