Get Adobe Flash player

Полуниця – ягода червня (відео)

 

Полуниця і черешня панує на прилавках Чернігівщини в оточенні кабачків, помідорів, огірків та зелені. Вибрати можна на будь-який смак і гаманець. Найбільшим попитом сьогодні, як з’ясували наші кореспонденти, користується полуниця. Нині вона переважно місцева, свіжа, яскрава. А на ринках в обласному центрі – ще й перевірена лабораторіями на вміст нітратів. Їх в полуниці і від природи чимало, а якщо ягода «догодована» хімією – організм не подякує за такі ласощі.

 

Саме в середині червня полуниця — головна героїня наших столів. Прихильників  в неї чимало, тож знаються і на її користі, і на шкоді. Вибирають ягоду переважно за принципом «красива, яскрава, з гарним запахом», але спеціалісти радять ще цікавитися  вмістом нітратів, який «на око» не визначиш.

Валентина Пономаренко, в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в м.Чернігові: «З початку року на 9 ринках Чернігова було зроблено більше 14 тисяч досліджень овочів, фруктів та ягід. Було встановлено 27 випадків позитивних,  24 з яких – це перевищення нітратів, і 3 випадки продукції, яка не пройшла органолептичне обстеження. Це пригнивші банани, наприклад,  тобто продукція, яка мала вигляд гнилої.

Вся продукція, яка продається на ринках, вона має пройти ветеринарно-санітарну експертизу. І лише за висновками акредитованої лабораторії можуть надаватися торгові місця дирекцією ринку і вона може продаватись».

 

Стиглі ягоди яскраво-червоні, без плям, не дуже пружні, з особливим ароматом коштують 40 грн. за кілограм. Суха полуниця дорожча, дрібна – дешевша. Ще два тижні тому продавали херсонську, закарпатську та одеську, тепер до Чернігова везуть з навколишніх сіл —  Ягідного, Количівки, Березного.

Юлія Марченко, завідуюча лабораторією ветсанекпертизи Центрального ринку м.Чернігова: «Вся продукція, яка була перевірена, згідно відповідних норм – доброякісна.  Перевищень по вмісту нітратів не було, по органолептиці не було ніяких питань, особливо зараз пішла домашня полуниця, вона ароматніша, значно краща,  можливо, дещо дорожча. Тому що  зранку і на вихідних ціна варіює, але вже наприкінці дня можна на 5-10 гривень купити дешевше».

 

Продавець Анна каже, що продукцію до лабораторії здає на перевірку чотири рази на тиждень. Зауважень ніяких. І додає: «Самі їмо і діткам даємо». А ось ціну прогнозує на рівні 40 гривень за кіло.

Анна, продавець: «Я думаю, з погодою такою, плюс-мінус 5 гривень, тобто ще може упасти».

 

Фахівці кажуть про цілий перелік лікувальних та оздоровчих властивостей полуниці, але додають – всі чудові якості може перекреслити  неправильне вживання. Перша загроза полягає в алергії і це мають враховувати і алергіки, і батьки дітей.  Друга – в глистяній інвазії. З цим справляються, обдаючи ягоди окропом. Третя — дрібне насіння, яке може загострити захворювання шлунково-кишкового тракту. А ще вживання свіжої полуниці сприяє карієсу зубів. Тож лікарі радять добре мити ягоду, змішувати з натуральними молочними продуктами і їсти лише на десерт.